Nyheter – januari 2023
Nyheter – mars 2022

Nu ska lupinerna bort!

Publicerad torsdag 9 jun 2022, 19:50

NYHETERLupinen är en mycket invasiv växt och ett hot mot den biologiska mångfalden både när det gäller växter och insekter. Trycket på att lupinerna ska bekämpas blir allt starkare och det är markägarnas ansvar att sköta bekämpandet. Så styrelsen har beslutat att det är dags att börja ta bort lupinerna hos oss.

Nu färgar lupinerna ängar och vägkanter i blått, rosa och lila. De är väldigt fina och fantastiska att plocka in i buketter. Tyvärr är de också ett hot mot andra växter och insekter. Där de växter tar de över och tränger undan ängsväxter som blåklockor, rödklöver, åkervädd och rödklint. Under marken har lupinerna rötter med kvävefixerande bakterier som gör marken näringsrik och det slår ut ängsfloran som trivs i mager jord.

Lupinerna blommar bara en gång och då har insekterna tillgång till nektar men när de blommat över kommer det inga nya blommor som insekterna kan livnära sig på. Så i värsta fall svälter de ihjäl.

På senare år har växten blivit ett mer omfattande problem på grund av att klimatet blivit varmare.

Lupiner är svåra att bekämpa och det kommer ta tid att få bukt med dem. Ju fler som tas bort desto bättre är det. Så om du har lupiner på eller vid din tomt ta bort dem. Och tack till Fredrik som gör mycket gott för den biologiska mångfalden när han slår ned lupinerna med sin trimmer.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.